Patrizia Cavalli, [Nga pas, qëndroj, pak larg]

[Nga pas, qëndroj, pak larg]

Patrizia Cavalli

Nga pas, qëndroj, pak larg,

kalimthi, taksimetri punon,

e shoh, i shikoj flokët,

çfarë shoh? Teatri im kokëmushkë,

sipari nuk bie, teatri im gjithmonë i hapur…

Më mirë të ikësh sapo fillon shfaqja.

[Shqipëroi: © Sokol Çunga]

[From behind, standing, from a distance]

By Patrizia Cavalli

From behind, standing, from a distance,

in passing, the taxi meter running,

I’d watch her, I’d watch her hair,

and what would I see? My stubborn theatre,

curtain won’t fall, my always-open theatre . . .

Best to leave as soon as the show begins.

Guest post by Jonida Çunga and Marin Nikolli of Pa Fokus Magazine

LOVE YOUR TRANSLATOR

Jonida Çunga and Marin Nikolli of Pa Fokus Magazine have written a column about translation in Albania and about LYT. We are very happy that Jonida and Marin are our guests today, with an English version of their writings.

We very much recommend you to go and flip through the virtual pages of the Pa Fokus Magazine (the original piece is on page 13). Although many of you might not understand Albanian, it’s a pleasure to look at the wonderful illustrations and pretty layout. Enjoy!

***

Column by Marin Nikolli and Jonida Çunga of Pa Fokus Magazine on LOVE YOUR TRANSLATOR Jonida Çunga and Marin Nikolli of Pa Fokus Magazine about LOVE YOUR TRANSLATOR

LOVE YOUR TRANSLATOR

What is translation… In the everyday speech we would say that translation is a difficult and copious task. But I don’t want to repeat clichés about translation. I will make the statement that without the institution of translation, without the translator as a free artist, society would be lacking feelings…

View original post 382 more words

“Kështu, kur në…

“Kështu, kur në Amerikë perëndon dielli dhe ulem në digën e vjetër mbi lumë, tashmë të çarë, duke kundruar qiejt e gjatë përmbi New Jersey, duke ndjerë gjithë atë tokë të gjallë që rrokulliset në një gungë të stërmadhe dhe të pabesueshme drejt Bregut Perëndimor, gjithë atë rrugë që shkon, gjithë njerëzit që ëndërrojnë brenda […]